actueel werk

Een overzicht van het actuele werk van Jackie Bongers

2018:

Expositie WORDLESS met assemblages van Jackie Bongers

In deze expositie gaat het over woorden en hun betekenis. Het uitgangspunt voor Jackie Bongers waren oude en nieuwe boeken, tijdschriften, kranten en allerlei geschreven teksten die ze onder andere vond op (rommel)zolders. Zij maakte hiervan een zestal kunstwerken, assemblages, waarbij ze zich afvroeg wat teksten nog voor ons betekenen?
Een van de belangrijkste onderliggende gedachtes bij deze expositie is:

Kunnen we de leugen nog wel onderscheiden van de waarheid?

De waarnemingen van Jackie en de manier waarop zij is begaan met wat er in de wereld gebeurt, brachten haar bij het thema WORDLESS. En zij stelde zich de volgende vragen: Kan een kunstenaar bijdragen aan het voortbestaan van en naar een betere wereld? Moet een kunstenaar niet juist een pionier hierin zijn?
Vanuit bepaalde krachten, vormen, bewegingen en kleuren, gecombineerd met persoonlijke herinneringen, ervaringen en gedachtes vormt Jackie haar eigen beeldverhaal. De verbeelding van de natuur in al zijn vormen is daarbij het uitgangspunt en kenmerk van haar werk in al zijn verscheidenheid.
“Ik houd van het experiment, research is altijd de basis geweest voor het uiteindelijke resultaat van mijn werk” aldus Jackie.
We hebben dit thema en de vraag: Is liegen het principe waar het voortbestaan van de heersende klasse op berust? verder uitgediept en daarvoor ook zes mensen uitgenodigd om een bijdrage te leveren.  De teksten en foto hierover zijn geschreven vanuit de eigen discipline: dichtkunst, filmkunst, kunstgeschiedenis, journalistiek en politiek.

De teksten hangen tussen de assemblages van Jackie en leveren zo een bijdrage aan haar werk en de centrale vraag bij deze expositie.

Jackie Bongers & Winny van Pelt

 

 

2017: